Što je istraživanje podataka? – Započnite 2 pretraživanje

7
Što je istraživanje podataka?  – Započnite 2 pretraživanje

Istraživanje podataka vrlo je čest izraz u svjetovima upravljanja podacima i znanosti o podacima. Ima vitalnu ulogu u analizi podataka. Ovaj članak ulazi dublje u temu istraživanja podataka. Usredotočuje se na definiciju pojma, ciklus istraživanja, prednosti i slučajeve upotrebe.

Definirano istraživanje podataka

Dakle, točno što je istraživanje podataka? Istraživanje podataka prva je faza cjelokupnog procesa analize podataka. Prije nego što bilo koji podatak može postati značajna informacija, prvo ga treba dekonstruirati. Istraživanje podataka je uporište u područjima znanosti o podacima i statistike. No s današnjim sve većim usvajanjem digitalne transformacije, bit metoda istraživanja obuhvaća nekoliko drugih industrija i disciplina. Na primjer, u upravljanju glavnim podacima, stručnjaci za podatke koriste i ručne i automatizirane alate kako bi bolje razumjeli prirodu referentnih podataka.

Ručno istraživanje podataka uključuje korištenje skripti za analizu sirovih podataka. Stručnjaci za podatke također mogu filtrirati podatke u proračunske tablice pomoću alata za ručno istraživanje. Jedan od glavnih alata je Microsoft Excel. Uz nekoliko Excelovih alata, stručnjaci za podatke mogu razvrstati neobrađene podatke, definirati kategorije i odrediti varijable između tih kategorija.

Poduzeća također mogu koristiti nekoliko automatiziranih alata otvorenog koda za poboljšanje istraživanja. Ostali vlasnički resursi za istraživanje podataka uključuju BI alate, softver za vizualizaciju podataka, dobavljače pripreme podataka, itd. Najčešći računalni jezici za pisanje mnogih od ovih platformi za istraživanje podataka su Python i R projekt za statističko računanje.

Istraživanje podataka također može koristiti kombinaciju ručnih i automatiziranih alata za izradu sveobuhvatnih ploča za vizualizaciju podataka. Ove ploče stručnjacima za podatke olakšavaju istraživanje i istraživanje velikih skupova podataka prije nego što ih označite za analizu.

Kako radi

Tipičan proces istraživanja podataka slijedi tri koraka. Prvi korak ima za cilj razumijevanje varijabli podataka. Ovaj korak skenira kataloge podataka u potrazi za nedostajućim i nepotpunim podacima. Samo brz pogled na naziv stupca mogao bi biti dovoljan da odredite njegovu vrstu sadržaja kao i sve veze koje nedostaju.

Drugi korak u procesu istraživanja podataka je otkrivanje anomalija podataka, također poznatih kao outliers. Postoji nekoliko vrsta, ali među njima su značajne one za ažuriranje, brisanje i umetanje. To su nedosljednosti koje bazu podataka mogu učiniti suvišnom. Tek kada stručnjaci za podatke oslobode svoje podatkovne sustave od anomalija, može doći do posljednjeg koraka istraživanja podataka.

Proces istraživanja podataka završava ispitivanjem obrazaca i odnosa između poslovnih varijabli podataka. Stručnjaci za podatke koriste ovu fazu kako bi suzili točne podatke potrebne za daljnju analizu.

Zašto je važno

Istraživanje podataka ponekad se naziva i istraživačka analiza podataka. Općenito, istraživanje podataka pomaže stručnjacima za podatke da izbjegnu stvaranje manje pouzdanih pretpostavki o skupu podataka. Uz istraživanje podataka, oni mogu naučiti o karakteristikama skupa podataka prije nego što se upuste u analizu. Jedan vitalni aspekt za mnoge stručnjake za podatke je kvaliteta podataka. Očuvanje kvalitete u poslovnom podatkovnom sustavu često je uopće primarni fokus upravljanje podatcima etape.

Istraživanje podataka jedan je od najboljih načina da se osiguraju te provjere kvalitete u najranijoj fazi ciklusa podataka. Pomaže predvidjeti neočekivana otkrića u skupu podataka. Uvođenjem alata za istraživanje kao što je Bokeh, stručnjaci za podatke mogu dobiti pogled na skup podataka iz ptičje perspektive. Ova pozicija im daje više prostora za odabir anomalija prije nego što se skup podataka očisti za analizu.

Istraživanje podataka također pruža stručnjacima za podatke dublje razumijevanje o tome koje su jedinstvene karakteristike podataka pri ruci prije nego što uđu u njih potpuna analitika.

Koje ga industrije koriste

Sljedeće industrije koriste ovaj pristup upravljanju podacima:

  • Inženjering
  • Korporativno upravljanje korištenjem poslovne inteligencije
  • Obrazovanje
  • Bankarstvo i vrijednosni papiri
  • Istraživanje i razvoj
  • Pružatelji zdravstvenih usluga (osobito u komunikaciji podataka o COVID-19)
Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar