Joga za poboljšanje zdravlja i dobrobiti

9
Joga za poboljšanje zdravlja i dobrobiti

Kroz 20. stoljeće, priznanje joge naraslo je izvan granica Indije, a postala je popularna diljem svijeta kao sustav za poboljšanje dobrobiti i zdravlja. Dok se moderna joga često fokusira na fizičke položaje i zamišljena je kao vrsta vježbe, njena praksa često uključuje jednu ili više duhovnih praksi. Raspravljajte ovdje kako biste razumjeli malo više o vrstama joge i kako odabrati liniju koja najbolje odgovara vašem profilu.

Vrste joge:

Jeste li znali da postoje vrste joge koje slijede različite linije, bilo da se radi o načinu izvođenja praksa ili na način uvođenja joge u svakodnevni život?

  1. Hatha joga

Smatra se klasičnom jogom, Hatha joga je postao jedan od najpopularnijih tipova na Zapadu jer je praksa usmjerena na fizičku kondiciju, jačanje tijela i povećanje fleksibilnosti. Tijekom nastave ne izvodi se mnogo položaja i nisu toliko intenzivni. Indiciran je za one ljude koji se namjeravaju upustiti u jogu i bolje upoznati praksu i njene prednosti.

2. Ashtanga joga

Ashtanga prakse uključuju šest serija fiksnih položaja koje praktičar razvija tijekom vremena i prema sposobnosti tijela da izvede svaki položaj. Ashtanga je praksa za one koji traže stimulativne i intenzivnije fizičke aktivnosti, a njezine glavne prednosti povezane su s povećanjem snage, fleksibilnost, ravnotežu, svjesnost tijela i poravnanje.

3. Vinyasa joga

To je jedan od tzv. suvremenih stilova. Vinyasa joga je jedna od najgracioznijih vrsta joge. To je zato što se njegova praksa temelji na izvođenju položaja u teći, odnosno praćenje slijeda pokreta koji se spajaju gotovo kao u koreografiji, uspostavljajući kontinuirani tok pozicija. Izvođenje položaja je sinkronizirano s disanjem.

  1. Raja Yoga

Raja nije uzalud, zove se i prava joga, jer se okreće unutrašnjosti, osobnom razvoju osobe, a ne fizičkom naporu. Usmjereni su na emocionalni dio praktikanta, posebice onoga koji već ima naviku meditacije.

5. Iyengar joga

The Iyengar fokusiran je na postojanost tijekom izvođenja položaja i usklađenost svakog pokreta. Budući da se praktičar počinje više fokusirati na sebe i svoju praksu. Osim toga, vjeruje se da je poravnanje odgovorno za pobuđivanje osjećaja i emocija kod praktičara, što pomaže pročišćavanju tijela i povećanju individualne svijesti.

Sporo je i ležerno – to je spor, ležeran i uglađen stil, vrlo fokusiran na položaje, sličan u tom smislu Hathi. Tradicionalna škola nazvana po svom tvorcu, BKS Iyengaru, može se smatrati jogom više usmjerenom na praktični dio – poravnavanje tijela – te na produbljivanje prakse asana i tehnike disanja.

  1. Vinyasa joga

Ravnoteža, jedna od stvari na koje joga djeluje. Zabavna disciplina traži maksimalnu koordinaciju između pokreta i disanja. To je, tražiti osobinu koja ga najviše razlikuje od ostalih tipova, vrlo je dinamičan i fizički vrlo zahtjevan jer je i aerobni rad intenzivniji. Može se kombinirati s Ashtangom jer je također vrlo dinamična.

  1. JivamuktiYoga

Jivamukti, još jedan modalitet. Uz raketnu jogu, dvije su nove discipline koje su nedavno razvijene u Sjedinjenim Državama. Točnije, Jivamukti datira iz 1986. To je, doslovno, „oslobođenje u životu“. Dio Ashtange, ali kombinira svoj koncept s duhovnim učenjima, pa je više usmjeren na mentalni i emocionalni dio.

Um i tijelo nemaju ni minute odmora tijekom dana. Vježbanjem pravilnih yoga položaja možete osloboditi napetost u tijelu i opustiti um, kako bi tijelo i duh bili spremni za dobar noćni odmor.

Joga ujutro:

Ako želite vježbati jogu ujutro, ali nemate puno vremena prije odlaska na posao ili početka dana, ne brinite. Uz 10 minuta joge ujutro, počet ćete primjećivati ​​prednosti.

U mojoj knjizi Joga za moju dobrobit, govorim o nizu asane koje možete učiniti iz kreveta, odmah nakon buđenja. Ovdje možete vidjeti komplementarnu nastavu ovom poglavlju, položaje joge za istezanje tijela u krevetu. Druga mogućnost je da odradite ovaj 10-minutni sat Hatha flow kako biste razbudili tijelo.

Schreibe einen Kommentar