8 učinkovitih načina za poboljšanje internetske sigurnosti

0
8 učinkovitih načina za poboljšanje internetske sigurnosti

Internet može postati razoran izvor ako se ne koristi pravilno. Hakeri su uvijek na rubu pronalaženja nedostataka na vašem računalu ili metoda pregledavanja kako bi hakirali vaše računalo i lako ukrali vaše osobne podatke. Sigurnost na internetu postala je najvažnija stvar u ovom digitalnom svijetu, gdje ne možete predvidjeti što vam može ponuditi vaš sljedeći korak.

Različite vrste internetskih sigurnosnih paketa mogu samo zaštititi vaše računalo od moćnih opasnosti kao što su ransomware, zlonamjerni softver i špijunski softver. Ali morate poduzeti neke dodatne korake kako biste osigurali svoju online sigurnost od hakova e-pošte, online kreditnih prijevara i krađe identiteta. Vaše male pogreške ne samo da će uništiti vaš identitet već vas mogu dovesti do bankrota.

Ako se osjećate nesigurno u vezi sa svojim identitetom i želite poboljšati svoju internetsku sigurnost, onda će vam ovaj članak pomoći u istom. Ne morate brinuti o tome kako možete postići svoju kibernetičku sigurnost jer samo trebate biti oprezni s nekim od online opcija i dozvola.

  1. Izbjegavajte otvaranje sumnjivih e-poruka:

Uzimajući u obzir korištenje internetskih usluga, na kraju pružamo svoju e-poštu raznim osobama, poslovnim računima i web stranicama. Nesvjesno, neki od tih resursa postaju žrtvom prijevarnih napada, a napadači dobivaju pristup hrpi e-mailova prisutnih u njihovoj bazi podataka. Napadači iskorištavaju ove informacije i pokušavaju doći do više ljudi nudeći im lažne popuste, hitne scenarije, bankovne probleme ili besplatne usluge. Ponude ili veze prisutne u takvim e-porukama obično su usmjerene prema ranjivim poslužiteljima na kojima napadači mogu hakirati vaš uređaj i pristupiti vašim osobnim podacima. Stoga je uvijek preporučljivo ne otvarati e-poštu iz nepoznatih izvora.

  1. Budite oprezni prilikom povezivanja na Wi-Fi mreže:

Prva stvar koju biste trebali učiniti dok postavljate svoju privatnu mrežu je da je nazovete jedinstvenim i različitim imenom. Ovo je da zaštitite svoje anonimnost od hakera. Ako imate vlastito ime na svojoj Wi-Fi mreži, napadač možda može pokušati s napadom grube sile kako bi pristupio vašoj mreži.

Druga stvar je da nikada ne koristite javni Wi-Fi jer možete postati ranjiviji na napade. U slučaju nužde, možete koristiti sigurnu VPN vezu za povezivanje s javnom Wi-Fi mrežom. Štoviše, izbjegavajte slanje bilo kakvih povjerljivih podataka kao što su podaci za bankovnu prijavu, brojevi kreditnih kartica ili lozinke na takvim mrežama.

  1. Nikada ne klikajte na sumnjive veze:

Često se primjećuje da se virusi šire preko sumnjivih poveznica. Hakeri hakiraju neke račune i koriste ih kao izvor za širenje zlonamjernih veza putem poruka i e-pošte. Kada član obitelji ili prijatelj primi ovu vezu od te osobe, pokušavaju hitno kliknuti na nju kako bi vidjeli što sadrži. Na taj se način virus širi na dodatne mreže, a hakeri dobivaju pristup više osobnih podataka.

Stoga, kad god primite bilo kakvu poruku ili e-poštu sa sumnjivim poveznicama, zamolite pošiljatelja da to potvrdi pozivom putem telefona. Čak i tada, ako smatrate da nešto nije u redu s vezom, izbjegavajte klikanje na nju i izbrišite je sa svog uređaja.

  1. Obavezno čistite predmemoriju preglednika na dnevnoj bazi:

Brisanje predmemorije vašeg preglednika najvažnija je stvar koju možete učiniti da poboljšate svoju online sigurnost. Vaš preglednik sadrži puno podataka kao što su kolačići, nedavna pretraživanja, web-povijest i korištenje društvenih medija, što može stvoriti tunel za napadače za pristup vašim osobnim podacima. Često zanemarujemo ovu jednostavnu stvar brisanja predmemorije, ali je od iznimne važnosti to činiti svakodnevno.

  1. Koristite jake lozinke:

Usluge kao što su internet bankarstvo, aplikacije za online plaćanje i aplikacije za društvene mreže slat će vam podsjetnik nakon svakih šest mjeseci da promijenite svoju lozinku. Ovo je jedan od najboljih praksi za poboljšanje vaše internetske sigurnosti. Dodatno, preporučljivo je da koristiti različite lozinke za svaki račun tako da napadač ne može pristupiti vašim drugim računima s istom lozinkom. Morate zadržati jaku lozinku koja sadrži posebne znakove, velika i mala slova te brojeve. Također, izbjegavajte korištenje lozinki koje nalikuju vašim osobnim podacima kao što su ime, prezime, datum rođenja ili naziv robne marke u slučaju tvrtki.

  1. Dodajte sigurnost vatrozida pregledniku:

Možete dodati sigurnosni sloj između vašeg web preglednika i vanjskih mreža instaliranjem učinkovite zaštite vatrozida. Filtrira dolazni i odlazni promet na temelju specifičnih pravila koja štite vašu online sigurnost. Blokira nepouzdane mreže i oslobađa legitimne mreže uspostavljanjem barijere između mreže i vašeg web preglednika. Provjerite jeste li kupili originalnu i licenciranu sigurnost vatrozida. Također ga s vremena na vrijeme ažurirajte kako biste izbjegli probleme.

  1. Provjerite svoje postavke privatnosti računa društvenih medija:

Svaki račun na društvenim mrežama pruža gomilu postavki privatnosti koje korisnik može koristiti prema svojoj udobnosti. Ovdje možete sakriti podatke od stranaca ili čak od svojih prijatelja ako je potrebno. Nemojte dijeliti previše informacija o svom osobnom životu na društvenim mrežama jer to može ugroziti vašu online sigurnost. Uvijek nastavite provjeravati ima li ažuriranja i novih postavki privatnosti koje vam pomažu u zaštiti podataka.

  1. Budite svjesni što preuzimate i instalirate na svoje računalo:

Prvo što trebate učiniti je preuzeti aplikaciju samo s pouzdane web stranice. Sljedeća stvar je paziti na ažuriranja koja su zakrpljena kako bi se popravile rupe u prethodnim verzijama aplikacije. Također biste trebali imati instaliran antivirusni program na računalu zajedno s vatrozidom kako biste poboljšali svoju sigurnost na mreži.

Zaključak

Internet sigurnost kritičan je dio svačije online prisutnosti; stoga je potrebno slijediti sve važne korake kako biste ga zaštitili od hakera. Na kraju, ali ne i najmanje važno, svom računu možete dodati autentifikaciju s dva faktora kako se napadači ne bi mogli prijaviti na račun. Nadamo se da ste sada svjesni što biste trebali učiniti da poboljšate svoju online sigurnost.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar