4 polja psihologije koja trebate uzeti u obzir za svoju karijeru

10
4 polja psihologije koja trebate uzeti u obzir za svoju karijeru

Psihologija je popularno područje studija iz više razloga, ali mnogi studenti gravitiraju prema tom području zbog privlačne i smislene prirode posla. Iz znanstvene perspektive, psihologija i psihijatrija su bogate discipline koje mogu izazvati i najoštriji um.

Na ljudskoj razini, rad na pomoći osobama s mentalnim bolestima ili drugim invaliditetom da poboljšaju svoju kvalitetu života i upravljaju teškim simptomima može biti duboko ispunjavajući. Nakon što se posvetite studiranju psihologije, morat ćete razmisliti o tome koja vas specijalizacija najviše zanima. Ako ste ambiciozni psiholog ili psihijatar, čitajte dalje kako biste saznali više o četiri polja koja biste trebali uzeti u obzir u svojoj karijeri.

1. Kognitivno bihevioralna terapija

Kognitivno bihejvioralna terapija je više metoda liječenja nego polje, ali je teško pronaći dobre kognitivno bihejvioralne terapeute. Zbog broja mentalnih bolesti koje mogu imati koristi od KBT-a, imat ćete priliku raditi s raznolikom populacijom pacijenata.

A CBT terapeut prvenstveno se usredotočuje na prepoznavanje negativnih misli i ponašanja te osposobljavanje da ih zamijenite zdravijim i produktivnijim odgovorima na različite podražaje. Ova vrsta terapije može pomoći ljudima da se nose s problemima kao što su socijalna anksioznost, fobije i rješavanje stanja poput paničnog poremećaja i PTSP-a u javnom okruženju.

2. Školska psihologija

Svatko tko voli raditi s djecom trebao bi razmisliti o karijeri školska psihologija. Kao školski psiholog, prvenstveno ćete raditi s učenicima K-12 i njihovim obiteljima, iako neki rade i sa starijim mladim odraslim osobama i studentima. Vaš će fokus biti na pomaganju studentima da uspiju u akademskom, društvenom, ponašajnom i emocionalnom smislu. Također ćete pomoći u stvaranju zdravijeg i inkluzivnijeg okruženja za učenje za sve učenike.

3. Bračno savjetovanje

Oni koji su zainteresirani za emocionalni rad mogu se dobro uklopiti u bračno savjetovanje. Morat ćete razviti napredno znanje o ljudskom mišljenju i ponašanju te psihologiji romantičnih odnosa. Prikazani klinički problemi mogu se značajno razlikovati ovisno o paru i situaciji. Seksualne traume, nasilje u obitelji, zlouporaba alkohola i droga, problemi mentalnog zdravlja, medicinski problemi i bilo koji broj drugih tema mogu se pojaviti tijekom liječenja i trebali biste biti spremni postupati s njima s osjetljivošću i pažnjom.

4. Klinička neuropsihologija

Za one koji su zainteresirani za moždane i specijaliziranije područje, klinička neuropsihologija može biti i fascinantna i isplativa. Neuropsihologija se bavi način na koji mozak utječe na ljudsko ponašanje. Neurobihevioralna stanja uključuju Parkinsonovu bolest, demenciju, traumatske ozljede mozga, poremećaje napadaja i brojne poteškoće u učenju. U pravilu, zbog količine znanja i specijalizirane prirode karijere, potreban je doktorat i neki postdoktorski rad.

Bez obzira u koje polje želite ići, karijera psihologije zahtijevat će puno posla. Možda ste čuli za NSHSS prevara, ali istina je da društva časti mogu pružiti značajne koristi za studente s specifičnim karijera. Jedna od glavnih pogodnosti je pristup ekskluzivnim stipendijama. S obzirom na količinu školovanja koja je potrebna da postanete licencirani psiholog u bilo kojem području, dobra je ideja rano početi planirati budućnost.

Pomaganje pacijentima koji se bave ozbiljnim problemima mentalnog zdravlja da pronađu učinkovit tretman i značajno poboljšaju svoje svakodnevne živote može biti duboko emocionalno zadovoljavajući posao za one koji su u to uloženi.

Klinička praksa također zahtijeva da stalno razvijate nove vještine i budete u tijeku s najnovijim istraživanjima o svim stanjima s kojima se redovito suočavate, što može biti primamljivo za akademski orijentirane. Ako se namjeravate baviti psihologijom, važno je odabrati specijalizaciju za koju ste strastveni. S obzirom na to koliko posao može biti zahtjevan i težak, briga o tome što radite ključna je ako želite imati dugu karijeru.

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar